• Uçan Süpürge - Belmin Söylemez: Şehirde Kâinatı Aramak 1

  • Yönetmen
  • Belmin Söylemez

Uçan Süpürge - Belmin Söylemez: Şehirde Kâinatı Aramak 1

Bilge ve Öğrencisi / 21’

Bir genç kadının, yönetmen Bilge Olgaç’ın asistanı olarak sinemaya adım atmasının ve onunla geçirdiği iki yılın öyküsü. Yönetmen Belmin Söylemez, Türkiye sinemasının en üretken kadın yönetmeni Bilge Olgaç’tan öğrendiklerini bir günlük şeklinde aktarırken bir yandan da 1980’lerin sonunda Türkiye’de bir filmin nasıl yapıldığına dair gözlemler sunuyor.  Zorlu set ortamlarından pelikül üzerinde yapılan kurguya, Olgaç’ın dünyasını ve Türkiye sinemasının bir dönemini Söylemez’in gözünden keşfediyoruz. İstanbul Modern’in desteğiyle Türkiye sinemasının 100. yılı kapsamındaki Ufak Hakikatler programı için çekilen Bilge ve Öğrencisi 1994’te kaybettiğimiz Bilge Olgaç’ın anısını saygıyla yaşatmak isteyen bir kısa belgesel.   

ZAP! / 5’

Ergenlik dönemindeki Soner, yakın arkadaşı köpek Şifo’yu kaybeder. İstanbul sokaklarında dolaşarak Şifo’yu arar.      
Belmin Söylemez, ZAP!’ta bir kez daha kamerasını dinamik bir dille İstanbul sokaklarına çeviriyor ve Soner ile Şifo arasındaki ilişki üzerinden şehre bakıyor. Film, izleyicisine Türkiye’de sıklıkla gündeme gelen ve gündelik hayatın önemli bir parçası olan sokak hayvanları ve insanlar arasındaki özel bağa dair dokunaklı, mizahi ve akılda kalıcı bir kesiti deneysel bir sinema diliyle sunuyor.

2001 Antalya Altın Portakal Film Festivali - En iyi Deneysel Film

2001 BiL’s Kısa Film Yarışması - Birincilik Ödülü

2001 İFSAK Kısa Film Yarışması - En iyi Deneysel Film

Bıyık / 25’

Kahvelerde konuşan, berberlerde biçimlenen, Osmanlı’da “düşmana korku veren” bıyık. Yalnızca bir gelenek değil, aynı zamanda erkekliğin simgesi, gururu. Erkeklerin karakteristik bir özelliği. Bıyık belgeseli, Türkiye’deki erkeklerinin bıyık konusundaki görüşlerini yansıtan bir inceleme ve bıyığın toplumsal, tarihsel, siyasi ve estetik önemi, erkeklerin gözünden anlatıyor.      

Belmin Söylemez, bıyıktan yola çıkarak Türkiye’deki erkeklerin mizahi ve akıldan çıkmayacak bir portresini yaratıcı bir anlatımla büyük bir başarıyla çiziyor.

2000 Romanya Ethnos Belgesel Festivali - En iyi Belgesel Film

2001 Antalya Altın Portakal Film Festivali - En iyi Belgesel Film  

2001 İFSAK Kısa Film Yarışması - Jüri Özel Ödülü 

Dalgalar / 17’

Yazları İstanbul’da Boğaz’da yürüdüğünüzde, çoğunlukla ergenlik yaşında çocukların denizin kirliğine ve güçlü akıntılara aldırmadan denize atladığına ve birbirlerini denize ittiğine şahit olursunuz. Belmin Söylemez’in bu çocukların dünyasını yansıttığı yaratıcı belgeseli, deniz korkusu ve yüzmeyi Boğaz’ın derin sularında öğrenmek, kente, bilinmeyene balıklama dalmak üzerine bir film. İzleyicisine “İnsan denizi ilk gördüğünde ne düşünür? Dili mi tutulur?” diye soran Dalgalar, 2010 yılında Toronto Film Festivali’nin City to City gösterim serisinin İstanbul bölümünde yer aldı. Film, yapım yılından bugüne yurt içi ve yurt dışında birçok festival ve sergide gösterildi. 

Dalgalar, aradan geçen 22 yılda güncelliğini yitirmeyen, şehrin dışladıklarının İstanbul ile kurduğu ilişkiye çocukların dünyasına dahil olarak ve merakla bakan bir film.  

2002 Antalya Altın Portakal Film Festivali - Kısa Film Yarışması -Jüri Özel Ödülü 

2002 İFSAK Kısa Film Yarışması - En iyi Film

Değerli sinemaseverler,
Hatırlatmak isteriz ki, seyircilerimizi rahatsız etmemek ve film keyfini bozmamak adına, seans saatlerinden sonra salonlara giriş yapılamamaktadır. Seans saatlerinden önce salonlarda yerinizi almayı unutmayınız. İyi seyirler!

 

  • Yönetmen
  • Belmin Söylemez

Seanslar

BİZE
YAZIN