• Uçan Süpürge - Kuşaklararası Aktarımlar

Uçan Süpürge - Kuşaklararası Aktarımlar

Doğmamış Çocuğa Mektup - Sepideh Farsi / 12' 

İran sinemasının önemli yönetmenlerinden Sepideh Farsi, yönettiği Doğmamış Çocuğa Mektup’u şu şekilde tanımlıyor: “Bu film geçmişe inen bir kuyu [...] Doğmamış Çocuğa Mektup, yapımcılığını kendim üstlendiğim fakat parasızlıktan dolayı “doğamayıp” yarım kalan filmim Red Shoes’un parçalarıyla yapıldı. Mevcut filmi oluşturan 16mm görüntüleri, özünü oluşturan şiiri ve Doğmamış Çocuğa Mektup’un bitmiş hâlini birbirine bağlayan, ömrümün otuz yılı.”

Yoldan Görüntüler - Parastoo Anoushahpour, Faraz Anoushahpour  / 12'

Parastoo Anoushahpour ve Faraz Anoushahpour’un imzasını taşıyan Yoldan Görüntüler, kişisel bir hikâyeden yola çıkan bir film: “1986 kışında annemiz günlüğüne şöyle yazmış: ‘Bir konunun yüzeyini kazımak o konuya derinlemesine nüfuz etmek değildir. ‘Neredeyse otuz yıl sonra Yoldan Görüntüler bu satırlardan yola çıkarak kuşaklar boyu var olan yüzeyleri ve izleri keşfetmeye koyuluyor.” 

Yoldan Görüntüler, nesiller arasındaki geçişlere odaklanan yaratıcı sinema diliyle de dikkat çeken bir kısa film.

İçimdeki Ses: Hakikatin Parçaları - Katayoun Jalilipour / 14'

İçimdeki Ses: Hakikatin Parçaları, tarihsel hakikat parçalarının batılılaşma öncesi İran'da queerliği yeniden hayal etmemize nasıl yardımcı olabileceğini soruyor. Kaçar hanedanının bir üyesi ve internet çağında sıklıkla yanlış tanıtılan ve acımasız memlerin konusu haline gelen feminist aktivist Tāj al-Saltaneh’yi (1884-1936) merkezine alan film, Saltaneh’nin hayatı ve Kaçar dönemi hakkındaki kayıtlara queer ve kesişimsel bir bakış açısı sunuyor.

Özgür Serçe - Niki Kohandel / 14'

Boş bir evde, genç bir kadın bir ses duyar. Sesin çağrıştırdığı hikâyeler onu büyükannesinin geçmiş yaşamından sahneleri yeniden canlandırmaya yöneltir. Kohandel'in kısa röportaj-filmi, evde bulunan nesneler aracılığıyla İran'da 20. yüzyıl başlarında toplumsal cinsiyet rollerini araştırıyor. Büyükannesinin genç kızlığında kendisinden yaşça büyük kuzeniyle evlenmesi yıllarca kontrol altında tutulmasına ve hayal kırıklığına uğramasına neden olur. Kocasına isyan eden kadın, sonunda oğullarıyla birlikte Fransa'ya taşınır ve yeni bir hayat kurar. Kohandel kendi hikayesini anlatırken film büyükannesinin deneyimlerini daha kapsamlı bir kendi kaderini tayin anlatısı içinde bir araya getiriyor. Paris'te bağımsızlığını kazanan kadın, gündelik hayatın içinde huzuru ve basit bir mutluluğu buluyor; serçe artık özgür.

İpekten Hayaller - Nahid Rezaei / 104'

Yönetmen Nahid Rezaei, mezun olduktan yirmi yıl sonra okuduğu liseye dönüyor ve aynı sıraları dolduran kız öğrencilerle söyleşiyor. Devrim sonrasında doğan lise öğrencileri, 2002 İran’ında,      hayallerini, umutlarını, umutsuzluklarını, isyanlarını açık yüreklilikle paylaşıyor. 

Rezaei’yi kendi nesliyle de yüzleşmeye iten bu diyalog, İran’daki kadınların özgürlük mücadelesinin sürekliliğini de ortaya koyuyor ve İran toplumunun siyasi ve toplumsal portresini genç kadınların hayalleri üzerinden çiziyor.

Değerli sinemaseverler,
Hatırlatmak isteriz ki, seyircilerimizi rahatsız etmemek ve film keyfini bozmamak adına, seans saatlerinden sonra salonlara giriş yapılamamaktadır. Seans saatlerinden önce salonlarda yerinizi almayı unutmayınız. İyi seyirler!

 

Seanslar

BİZE
YAZIN