• Uçan Süpürge - Bir Ailenin Röntgeni + İran Çantası

  • Yönetmen
  • Firouzeh Khosrovani, Maryam Tafakory

Uçan Süpürge - Bir Ailenin Röntgeni + İran Çantası

Bir Ailenin Röntgeni / 81'

İranlı belgeselci Firouzeh Khosrovani’nin kendi aile hikâyesini anlattığı Bir Ailenin Röntgeni, İran’da Devrim sonrası ikiye bölünen bir aileyi konu alıyor. Radyolog olan babası Hüseyin ile evlendikten sonra bir süre İsviçre’de yaşayan annesi Tayi, buraya uyum sağlamak konusunda zorluklar çekiyor. Devrim sonrası İran’a döndükten sonra gitgide koyu bir Müslüman’a dönüşen Tayi ve seküler değerlere inanan ilerici Hüseyin’in evliliğinde uçurum gitgide açılıyor. 

Bu ideolojik uçurumun röntgenini aile arşivinden mektuplar, videolar ve fotoğraflar eşliğinde anlatan yönetmen aile üzerinden ikiye bölünmüş bir toplumun da portresini çiziyor. “Hem annemi hem babamı hâlâ içimde taşıyorum. İran’daki gelenek ve modernleşme arasındaki çatışmanın sonucuyum” diyen Khosrovani, filmiyle Amsterdam Uluslararası Belgesel Film Festivali (IDFA) de dahil olmak üzere pek çok festivalde ödüller kazandı.

2021 IndieLisboa - Uluslararası Af Örgütü Ödülü

2020 IDFA - En İyi Uzun Metrajlı Belgesel Ödülü

İran Çantası / 7'

İran Çantası, masum bir obje olan çantanın devrim sonrası İran sinemasında nasıl politik yasakların motifi haline geldiği üzerine bir video makale. Kadın ile erkeğin birbirine dokunmasının tasvirinin sinemada yasaklanmasının ardından o dokunuşun yerini çantanın almasını örneklerle gösteren film, hem ayıran hem birleştiren bir rol üstlenen çanta üzerinden izleyiciyi devrim sonrası sinemada sansür ve yakınlık, görme ve dokunma ilişkileri üzerine düşünmeye davet ediyor.

2022 Ann Arbor Film Festivali - Barbara Hammer Feminist Film Ödülü

Değerli sinemaseverler,
Hatırlatmak isteriz ki, seyircilerimizi rahatsız etmemek ve film keyfini bozmamak adına, seans saatlerinden sonra salonlara giriş yapılamamaktadır. Seans saatlerinden önce salonlarda yerinizi almayı unutmayınız. İyi seyirler!

 

  • Yönetmen
  • Firouzeh Khosrovani, Maryam Tafakory

Seanslar

BİZE
YAZIN