• Uçan Süpürge - Sessiz Çoğunluk Konuşuyor + İranlı Kadınların Kurtuluş Hareketi: Milat

  • Yönetmen
  • Bani Khoshnoudi, Sylvina Boissonnas

Uçan Süpürge - Sessiz Çoğunluk Konuşuyor + İranlı Kadınların Kurtuluş Hareketi: Milat

Sessiz Çoğunluk Konuşuyor / 94'

İran'da 12 Haziran 2009'da yapılan cumhurbaşkanlığı seçimleri ülkede büyük bir iç kargaşaya yol açtı. Seçime katılmasına izin verilen dört aday arasında en reformist olan Musavi'nin destekçileri zafere dair son derece umutluydu. Ancak resmi sonuçlar iktidardaki muhafazakar cumhurbaşkanı Ahmedinejad'ı açık ara önde olarak gösterdi. Seçimlere hile karıştığına dair haberler gösterilere, karışıklıklara, şiddetli müdahalelere ve bir dizi ölüme yol açtı. Birçoğu cep telefonu kamerası olmak üzere sayısız kamera olayları filme aldı. Bu yerinde kayıtlar, anonim bir kolektif tarafından hazırlanan Sessiz Çoğunluk Konuşuyor belgeselinin omurgasını oluşturuyor. 

2013'e kadar Sessiz Kolektif'in imzasıyla gizli dolaşıma sokulan filmde Bani Khoshnoudi, sessizliğe ve unutmaya karşı kayıt altına almanın önemini vurguluyor ve protestocuların başlattığı Yeşil Hareketi, otoriter yönetime karşı verilen 100 yıllık mücadelenin yeni dönemi olarak tarihteki yerine yerleştiriyor.

İranlı Kadınların Kurtuluş Hareketi: Milat /12'

1979 yılında İranlı kadınlar Amerikalı feminist Kate Millett'i 8 Mart Dünya Kadınlar Günü'nü kutlamak üzere Tahran'a davet etti. 7 Mart’ta ülkenin dini liderler, kadınların örtünmesinin zorunlu olduğunu açıkladı. Kadınlar 7-13 Mart tarihleri arasında hakları için ve örtünme zorunluluğuna karşı sokaklarda gösteri yaptı. Fransız Kadın Kurtuluş Hareketi’nden dört kadından oluşan bir ekip ("Politika ve Psikanaliz" grubu) bu tarihi olayları bir Beaulieu 16 mm'lik kamerayla filme aldı. Humeyni görüntülerin ülke dışına çıkmasını yasaklamış olsa da film ve ses kaydedildi. Bu kısa belgesel film ilk kez 22 Mart 1979'da Paris'te İslamcı rejime karşı düzenlenen bir toplantıda gösterildi. Yapımcıları tarafından hiçbir zaman dağıtılmadı, ancak İran'da Yeşil Hareket'in başladığı yıl, 8 Mart 2009’da internette yeniden ortaya çıktı.

Değerli sinemaseverler,
Hatırlatmak isteriz ki, seyircilerimizi rahatsız etmemek ve film keyfini bozmamak adına, seans saatlerinden sonra salonlara giriş yapılamamaktadır. Seans saatlerinden önce salonlarda yerinizi almayı unutmayınız. İyi seyirler!

 

  • Yönetmen
  • Bani Khoshnoudi, Sylvina Boissonnas

Seanslar

BİZE
YAZIN